Analitzant grups musicals: Coldplay

En aquesta secció, us parlaré sobre bandes musicals i el meu punt de vista de les seves cançons.

Hi ha bandes i bandes musicals al món, si comences mai acabaràs. Avui, analitzaré la meva banda preferida: Coldplay. Ens centrarem en dues de les seves cançons més famoses.

Viva la vida

És una de les cançons més conegudes de Coldplay. La gent futbolera ha de saber que aquest tema surt cada any a la final de la Champions, després del partit. Pertany al seu quart àlbum: Viva la Vida or Death and All His Friends. És de l’any 2008.

https://www.youtube.com/watch?v=dvgZkm1xWPE

La cançó comença amb un sintetitzador de cordes d’orquestra en els acords de piano: Do#-Re#-Sol#-Fa m. Després, entra la veu de Chris Martin amb uns tambors molt grans del bateria. Els acords que hem dit abans es queden així fins al punt que fan: Do#-Fa m-Do#-Fa m-Do#-Fa m-Re#. Novament, torna una altra vegada a la primera sèrie d’acords.

És una cançó molt potent que recomano escoltar. Segons un estudi de fa temps, Viva la vida és la cançó més positiva que pots escoltar, tot i que la història que conta és una derrota. La banda es va inspirar en un guitarrista que va pujar un vídeo tocant una melodia semblant a la de la cançó.

Està en el meu Top 10 de cançons preferides. Crec que Coldplay va fer un gran treball en aquest tema fent-lo amb uns instruments claus perquè la cançó fos un èxit total.

A sky full of stars

Va ser un èxit de Coldplay a l’any 2014. Aquesta cançó és molt poderosa i més perquè en el disc totes són més tristes. Pertany a l’àlbum Ghost Stories de l’any 2014. Va ser un disc experimental, en concret, de música electrònica. Després de la bogeria de Mylo Xyloto, Coldplay necessitava més calma i en aquest àlbum, així ho expressa.

https://www.youtube.com/watch?v=VPRjCeoBqrI

La cançó comença, amb les notes de piano: Do# i Fa# a la mà dreta amb la mà esquerre fent un Re#. Després, fa una baixada ràpida a un Do# major. D’aquí passa molt ràpidament a l’acord de Fa# major amb baix de Si, continua amb un Fa# major i, finalment, fa l’acord de Do# amb baix de La#. És tot el temps el mateix fins al final que canvia l’harmonia a: Si major, Do# major, Re# menor i Fa# major. És una cançó d’estructura simple perquè, quasi, no canvia d’acords.

És una cançó molt forta que la pots sentir dins teu i se t’enganxa si l’escoltes molt. Un DJ, molt conegut, va ajudar a la banda: Avicii. És una “passada” el que va crear Coldplay en aquesta cançó. Ja venien canviats en Mylo Xyloto i, en aquesta cançó, es va veure, una altra vegada, la nova potència musical de Coldplay, des del rock inicial fins a pop, pop rock i, actualment, electrònica.

Opinió personal

Coldplay és una de les bandes amb més hits de la història. Té molts premis, fans en tots llocs del món, ha fet gires ultra massives com A Head Full of Dreams (que va tenir més de 140 concerts en tot el món i es va convertir en la tercera gira mundial amb més benefici de la història).

Coldplay ha fet 9 discs fins ara: Parachutes (2000), A Rush of Blood to the Head (2002), X & Y (2005), Viva la vida or Death and All His Friends (2008), Mylo Xyloto (2011), Ghost Stories (2014), A Head Full of Dreams (2015), Everyday Life (2019) i Music of the Spheres (2021). També tenen singles, discs de directes i dos documentals. Aquest any han començat una altra gira, del disc Music of the Spheres.

Coldplay va ser una banda de rock forta, de fet, en un festival a l’any 2000, els van posar amb les bandes de Heavy. Després, amb l’arribada de Brian Eno a l’estudi de grabació, Coldplay va començar a fer una música més pop i electrònica, però sense anar-se del seu punt rock que té Coldplay instal·lat.

La propera vegada parlarem de Van Halen, una banda antiga de rock.

Foto portada: https://www.ultrabrit.com/wp-content/uploads/2021/10/Coldplay.jpg

Néstor Gómez (3rD)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s