El futur del sistema solar

La nostra vida està en perill? Què ens passarà?

En aquesta revista s’ha parlat molt poc d’astronomia, de fet solament tres vegades, però mai amb l’extensió d’aquesta publicació. Altres vegades, parlàvem sobre “Els misteris de l’espai”, i avui, no he volgut anar tan lluny i el tema consisteix en el sistema solar.  

El nostre sistema planetari té 4.500 milions d’anys i podem estar tranquils perquè encara li queda la meitat de la seva vida! Fins que el Sol desaparegui, queden molts cataclismes per a cada planeta. 

Què li passarà al Sol?

Al sol, li falta la meitat de la seva vida. Ara és una petita estrella groga, o dit en altres paraules, enana groga o estrella de tip G.

Per a nosaltres, ara és la nostra font de vida però, en uns quants milers de milions d’anys, el Sol creixerà menjant-se a Mercuri i Venus al seu pas. Després d’això, es transformarà en una petita estrella blanca, o dit en paraules científiques, enana blanca, que quasi no emet llum. Llavors desapareixerà i serà el final de la nostra estrella.

Què li passarà a Mercuri?

Mercuri és un dels planetes més desconeguts del sistema solar. És el planeta més petit i el segon més calent del nostre sistema solar. Mercuri és un planeta que està conduït a la mort. El Sol creixerà al final de la seva vida, se’l menjarà i serà el seu final.

Què li passarà a Venus?

Venus va tenir un passat plàcid. Va ser un planeta que podia albergar vida, tenia aigua. Però un canvi climàtic massiu va convertir a Venus en el que veiem avui en dia. A aquest planeta, li queda un futur semblant al de Mercuri. Rere 4.500 milions d’anys, el Sol se’l menjarà.

Què li passarà a la Terra?

La Terra serà un dels planetes més afectats dels que sobreviuran. Primer, molts cometes i asteroides impactaran a la Terra i, si no ens extermina això, viurem un gran canvi climàtic i glaciacions en un futur que mataran tota la vida terrestre. Quan el sol creixi, la Lluna col·lapsarà i es convertirà en anells. Després, farà que el nostre planeta arribi als 1000ºC o més.

Què li passarà a Mart?

Per sort, no tots els planetes tenen un futur negre. Mart ja li va passar el que li passarà a la Terra en un futur. Ja va tenir aigua i tot el possible per albergar vida.

Mart té un futur interessant. Primer de tot, una de les seves dues llunes, Phobos, xocarà amb Mart i farà que aquest planeta tingui anells com els de Saturn, això si, menys luxosos. Passarà a tenir una temperatura de 15 ºC de mitjana, però sense aigua. Finalment, sortirà de la zona habitable i quan passi la catàstrofe del Sol, es quedarà orbitant fins que el planeta es descompongui. 

Què li passarà a Júpiter?

Júpiter té un futur molt plàcid. El planeta més gran del sistema solar entrarà a la zona habitable i alguns de les seus satèl·lits tindran aigua i podran albergar vida. El planeta es quedarà sense el seu anell. Després de la catàstrofe del Sol, s’anirà de la seva òrbita a un lloc desconegut fins que es descomposi.

Què li passarà a Saturn?

Saturn té un futur simple. Primer, deixarem de veure els seus anells perquè desapareixeran per complet. Després, entrarà a la zona habitable i les seves llunes seran habitables com les de Júpiter. Quan el Sol passi a ser una estrella morta, el segon planeta més gran del sistema solar sortirà de la seva òrbita i s’anirà a la deriva.

Què li passarà a Urà?

Urà també entrarà a la zona habitable i les seves llunes tindran aigua. Els seus anells desapareixeran i se n’anirà del sistema solar fins al seu final.

Què li passarà a Neptú?

Neptú té un futur semblant al del seu veí: Urà. L’únic canvi és que no arribarà a la zona habitable, les seves llunes no tindran aigua. Es quedarà sense anells i s’anirà del sistema solar. 

En conclusió, tot el que comença acaba i hem d’assumir que un dia el nostre sistema solar desapareixerà i ho farà amb un caos que no podem parar. Els humans no tenim tanta tecnologia, actualment, per aturar-ho.

Com que som una civilització de grau 0,73, poden explotar, quasi tots, els recursos del nostre planeta. Per això, es pot afirmar que nosaltres mai podrem parar el final. Quan tot s’acabi per als humans, encara hi hauran més canvis en altres llocs de l’univers: les estrelles s’apagaran, els forats negres desapareixeran… Així, fins que no quedi res!

Llavors, tota l’energia acabarà en forma d’explosió i tot reviurà: els planetes, les estrelles i les galàxies dels firmaments.

Tot tornarà a passar de manera infinita, mai acabarà. Continuarà passant això per sempre. Serà un cicle sense fi.

Font de consulta:

https://es.wikipedia.org/wiki/Futuro_de_la_Tierra

https://www.publico.es/ciencias/saturno-quedando-anillos.html

https://www.youtube.com/watch?v=gqbO9_BSpSs

Foto portada: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Solar_System_size_to_scale_ca.svg/1200px-Solar_System_size_to_scale_ca.svg.png

Néstor Gómez (3rD)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s