Sàhara

El Sàhara occidental, un conflicte armat oblidat, del que n’és responsable el NOSTRE PAÍS.

Bé, cal dir que és un tema molt complicat ja que tant el nostre país, com l’ONU, mai ha volgut fer cas a aquest conflicte, i és totalment injust. He escollit aquest tema per mostrar el que realment està passant, i el que està vivint aquella gent del Sàhara, que esta patint per culpa nostra. El meu interès personal ve per un amic del meu pare que ha
escrit un llibre sobre el Sàhara i quan el vaig llegir, el tema em va cridar l’atenció i el vaig
començar a investigar.

ON ESTEM ?

Abans d’explicar tot el conflicte, caldrà mostrar on es localitza. Marroc contra gran part del desert, i els saharauis que formen un percentatge més reduït.

No fa molt de temps, prop d’una dècada, Mauritània estava implicada en aquesta guerra, però el Front Polissari ( els saharauis que hem dit abans) va aconseguir fer retrocedir a les forces mauritanes, mentre que el Marroc els atacava per l’oest, segons sembla…

L’INICI DE TOT

Aquest conflicte es remunta al 1967, quan el Marroc reclama el Sàhara com a propietat, i Mauritània s’uneix a aquesta reclamació.

Mentrestant, en aquella dècada, comencen a sorgir els moviments nacionalistes. El poble del Sàhara organitza un exèrcit de 5.000 homes: el Front d’Alliberació. La revolució s’estén per tot el Sàhara, posant en alerta els exèrcits del Marroc i de Mauritània, fent que les legions es posin en marxa per eradicar aquesta resistència, amb l’ajuda d’Espanya i de França. 

LA GUERRA ÉS PLENA 

Després de  mitja dècada, el Front Polissari actua i 17 combatents eliminen a una patrulla espanyola. Espanya ràpidament cedeix el control del desert al poble saharaui. El problema és que el marroc no hi està d’acord i vol el Sàhara per a ell  i decideix lluitar. Mauritània  ataca al poble saharaui per l’est i el Marroc per l’oest. El que per un moment semblava que seria una guerra que s’acabaria ràpid, va durar 16 anys.

ALTO AL FOC DE 1991

Al 1991, l’ONU decideix enviar una missió dita “Minurso”, per poder celebrar un referèndum i veure a qui pertany el Sàhara. Es va fer un alto al foc per poder parlar i negociar. La guerra, en aquell moment, es va congelar, tot i que el referèndum manat per l’ONU, mai s’ha celebrat i, per tant, l’ONU ha tornat a fracassar i a retirar-se quan la situació es complica. El poble del Sàhara i el Marroc, poc a poc es van cansant.

ACTUALMENT

Actualment, l’alto al foc es va trencar 13 de novembre de 2020. Des d’aquella data, van tornar els enfrontaments directes i bombardejos als camps de refugiats. Juntament, amb les malalties que hi ha hagut últimament. El poble sahrauí, doncs, està sent exterminat i eradicat, i com sempre, L’ORGANITZACIÓ DE LES NACIONS UNIDES, HA FRACASSAT, fent que una guerra que podria haver acabat fa temps, encara perduri hores d’ara.

QUÈ S’HI POT FER?

En l’àmbit personal, podem enviar diners, participar amb les ONGS, fer difusió de la informació, conscienciar sobre el tema, etc. Sobretot, no podem oblidar aquest conflicte! I més, perquè en som responsables i el nostre deure moral és ajudar a la causa.

Aquests enllaços contenen informacions i també, webs de les associacions i ongs més importants a nivell del nostre país sobre aquesta guerra:

Pàgines d’informació:

https://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_del_Sahara_Occidental

https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/blog/historia/articulo/sahara-occidental-un-conflicto-vivo-en-una-zona-olvidada/

https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-55350989

Vídeos informatius:

https://www.heraldo.es/multimedia/videos/internacional/cual-es-el-origen-del-conflicto-entre-el-sahara-occidental-y-marruecos/

https://www.youtube.com/watch?v=fzsGYB4qF6U

Recomanació personal:

Podem veure a un delegat del Front Polissari anunciant un dels varis trencaments de l’alto al foc que hi ha hagut!

https://www.youtube.com/watch?v=xR6EtOC6W-s

(En una altra publicació de la revista, penjaré una entrevista a un cooperant amb el Sàhara occidental i sobre l’escriptor d’un llibre d’aquest tema )

ONG:

https://www.hacesfalta.org/transparencia-ong/detalle/?idOng=10717

Imatge de portada: https://ichef.bbci.co.uk/news/640/cpsprodpb/E493/production/_116151585_gettyimages-604676200.jpg

Ricard Romero Rivera (3r D)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s