És un esport que combina el ball amb acrobàcies que s’executen a través d’una barra vertical. Són exercicis que poden ser realitzats tant per dones com homes sense importar l’edat ni el pes. A més, aquest està caracteritzat per la força, la concentració i la coordinació.
Lamentablement, aquest no té gaire reconeixement i per a algunes societats no està ben vist, ja que a causa de les pel·lícules i alguns jocs, està sexualitzat i es confon amb l’Striptease. No obstant això, només una modalitat de totes les que té aquest esport té relació amb el ball sensual, que és el Pole Exòtic.
A continuació presentaré una llista de les diverses modalitats del Pole Dance, tot i que hi ha més:
Pole Fitness: És una modalitat on s’executen girs, acrobàcies i figures semblants a les de la gimnàstica, però en una barra vertical. És una activitat baix impacte que inclou força, resistència, elasticitat, condicionament aeròbic i coordinació.
Pole Exòtic: Se sol confondre amb l’Striptease, ja que en aquesta modalitat se solen utilitzar sabates de taló alt, i es prioritza més el ball i les coreografies abans que realitzar figures. Tot i això, també se solen fer girs i escalades a la barra.
Pole Contempo: És un tipus de Pole que integra estils de dansa com el ballet, contemporani, bachata, hip hop, etc., amb acrobàcies i exercicis molt semblants als del Pole Fitness.
Power Pole: Aquesta modalitat només se centra a treballar tant la força com la resistència i incrementar la massa muscular. A més, se solen fer exercicis semblants als del cal·listènia.
Pole Kids: És un tipus de Pole on es realitzen només exercicis per als nens, generalment de baix impacte i figures senzilles perquè puguin guanyar força progressivament.
Pole Aria: Aquesta es realitza amb una tela enganxada a la barra vertical. Es barregen figures de dansa aèria i Pole Fitness per crear un moviment únic i original. S’aprofiten els girs del tub giratori i la suspensió de les teles.
Tot seguit, nomenaré una sèrie de beneficis i inconvenients d’aquest esport:
Beneficis:
- Guanyaràs força.
- Tonificaràs els músculs ràpidament, ja que cada moviment necessita una força específica en diferents zones del cos.
- Augmentarà la teva flexibilitat. Gràcies als girs, arcs, etc., són moviments que a poc a poc et faran més flexible.
- Millora el teu estat d’ànim. Cada moviment és un nou repte, un repte que porta amb si il·lusió i motivació.
- Pujarà la teva autoestima i et sentiràs millor amb tu mateixa.
- Enforteix els ossos. I amb això, augmenta la resistència.
Inconvenients:
- Es recomanable assistir a classes en comptes de practicar-ho tot sol, ja que és necessària l’ajuda d’un professor que t’ajudi a perfeccionar els teus moviments.
- Lamentablement t’exposes a comentaris negatius de terceres persones que no entenen que el Pole Dance és un esport i no s’ha de sexualitzar.
- És un esport una mica dolorós, ja que et subjectes a la barra amb la teva pell i pots patir algunes lesions com blaus.
Per últim, mencionaré alguns artistes que són considerats els millors Pole Dancers del món:
- Jenyne Ball: És coneguda com a “Butterfly”. Va néixer a Seattle i és considerada una de les millors Pole Dancers del món. Va iniciar a l’esport als 18 anys, encara que ja practicava gimnàstica. S’ha presentat en un gran nombre de competicions i la majoria les ha guanyat en primer lloc, com per exemple la Pole-a-Palooza. A més, ella mai va rebre classes de Pole Dance sinó que va aprendre pel seu propi compte.
2. Felix Cane: Va néixer el 1984 a Austràlia, i va començar la seva carrera de Pole Dancer amb 20 anys l’any 2004. Va guanyar el seu primer títol “Senyoreta Pole Dance Austràlia” l’any 2006. A més, ha guanyat un gran nombre de títols i premis tant com a ballarina com a campiona professional.
3. Anastasia Sokolova: És una noia talentosa d’uns 25 anys, va néixer a Ucraïna i es va iniciar al Pole Dance amb 21 anys. Va decidir començar a realitzar aquest esport perquè li va cridar molt l’atenció i li va semblar una bona manera de treballar tot el seu cos. Actualment duu a terme actuacions per tot el món i va guanyar popularitat gràcies a un vídeo seu participant en el concurs “Got Talent”.
4. Kristian Lebedev: És un dels homes més destacats a la disciplina. Va néixer a Rússia el 1987 i va iniciar al Pole Dance als 19 anys. No va ser fins al 2010 que va començar a donar classes d’aquest esport. Avui dia acumula un gran nombre de premis com el World Pole Sport & Fitness Championship que es va celebrar a Londres el 2014. Així mateix, aquest viatja per tot el món per impartir classes de Pole Dance i per mostrar els seus coneixements.
Irene Fernàndez Cañete (3r D)
Fonts d’informació:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Pole_dance
https://isoucenter.es/blogs/noticias/pole-dance-fitness
https://www.poledancers.com.mx/tiposdepoledance
https://dancemotion.es/pole-dance-que-es-y-que-beneficios-aporta/
https://bailarpoledance.com/ventajas-y-desventajas-del-pole-dance/
https://www.allegradanzaerea.com/pros-y-contras-del-pole-dance/