La Cuca

La cuca és una bèstia de foc creada l’any 1979 per un grup de joves de Castellbisbal. El cap està fet de cartró-pedra i el cos de roba que envolta uns arcs de ferro. La Cuca té 5 punts de foc: 4 a la boca i 1 a la banya. Les seves mides són molt grans: Llargada: 1000 cm, Amplada: 100 cm, Alçada: 150 cm  i Pes: 150(kg). Per a poder-la moure, calen 8 persones a l’interior: una que porti el cap, 6 que portin els arcs i una que porti la cua.

LA CUQUETA

La Cuqueta va ser creada l’any 1993. El cap està fet de fibra de vidre i el cos és de roba de sac. Té quatre punts de foc a la boca i tres punts de foc a les banyes.

Les aparicions principals de les cuques son a les festes majors: a la de l’aigua i a la de la llum, on la Cuqueta surt el divendres mentre que la Cuca ho fa el dissabte; i a la festa major de Sant Viçenç només surt la Cuqueta.

A més a més de les festes majors, la Cuca surt per fer la nit de foc juntament amb els diables. Per Sant Joan, també surten les dues per acompanyar l’últim tram a la flama del Canigó. 

Les cuques també participen a un altre espectacle de foc: la ballera de capsigranys. És un espectacle de música, llum i foc, en el qual la cuca, els diables i els capsigranys interpreten els seus balls. La peculiaritat d’aquet espectacle és que comença a les 2:30h de la matinada.

A Castellbisbal, el correfoc és un dels actes al qual més gent hi participa, gent de totes les edats corren davant la Cuca i ballen sota els diables. Hi ha dos correfocs! El dels adults, en el qual surten, a més a més, els diables i la Cuca; a l’infantil, només surt la Cuqueta i els Potafocs (colla infantil de diables) acompanyats dels Empaitatocs que animen a cops de percussió. En tots dos casos també venen colles de altres pobles.

Marc Fraile i Javier Bueno (3r E)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s