Els estereotips a la pantalla: Un taller de 2n de batxillerat

20151211_134201 (1)Vivim en un món on les diverses religions han estat unes gran impulsores d’estereotips i, de fet, aquestes religions o tradicions han anat inculcant en les diverses societats un gran nombre d’estereotips lligats a molts àmbits com són el sexe (masculí o femení) o el nivell econòmic, entre d’altres.

En aquest taller, ens van fer veure que el masclisme, aquest tema que trobem tan repetitiu, sobre el qual ens han fet moltíssimes xerrades, segueix sent un dels grans obstacles a tombar. Però, en aquest taller, a diferència d’altres, no vam treballar el masclisme o el sexisme; el que realment vam fer va ser descobrir que, en una societat tan desenvolupada com se suposa que és la nostra, gran part dels anuncis s’aprofiten dels estereotips per treure’n profit.

Sorprenentment, ens vam adonar que tot el que ens explicaven era real, és a dir, tot el que se’ns explicava podíem veure-ho a la televisió: marques de colònies jugant amb la sexualitat per vendre més, dobles sentits per atraure a més gent, etc.

20151211_134138 (1)

Crec que hi ha molt poca gent que sigui conscient (i jo me n’exclouria) del que la publicitat està creant. d’una banda, està demostrat que la publicitat ens manipula i ens fa comprar moltes coses que realment no necessitem. Per altra banda, el consumidor no n’és sempre conscient i sol considerar que “a mi la publicitat no em fa canviar el carro de la compra”. Tot això no és pas dolent tenint en compte que estem en un món capitalista; el que realment fa que sigui necessari reflexionar sobre aquest tema és el mal ús que se’n fa: el fet d’utilitzar una figura femenina o masculina per tal de vendre un producte i, en canvi, no ressaltar les propietats que realment té l’article que volem comprar.

Ara bé, nosaltres com a éssers insignificants que som de la societat difícilment hi farem res, difícilment aconseguirem que els publicistes deixin de banda els estereotips i passin a intentar vendre el producte per les seves pròpies qualitats.

I si deixéssim de banda els estereotips, què passaria? ¿La publicitat seguiria tenint sentit, seguiria funcionant i tenint l’efecte que té ara? Jo no ho crec. Es necessiten els estereotips per vendre, es necessiten per poder fer riure, per poder vendre; Malauradament, crec que els estereotips (fins a cert punt) són consubstancials als éssers humans.

Jordi Falguera, 2n de batx. B
Jordi Falguera, 2n de batx. B

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s