Efectes òptics: Ens enganya la nostra ment?

Els efectes òptics o il·lusions òptiques són unes il·lusions del sentit de la vista, que ens porten a percebre la realitat erròniament. Els efectes que es poden tenir amb aquests efectes són brillantor, color, moviment, etc.

Entendre aquests fenòmens és útil per comprendre les limitacions del sentit visual de l’ésser humà i la possibilitat de distorsió, ja sigui pel que fa a la forma, el color, la dimensió i la perspectiva de que observa.

Algunes il·lusions òptiques són:

Il·lusió de la quadrícula:

unnamed

La il·lusió de la quadrícula és una il·lusió òptica. Els dos tipus més comuns són la il·lusió de quadrícula de Hermann i la il·lusió de quadrícula centellejant.

Miratge:

ef

Un miratge és un fenomen òptic que consisteix a veure els objectes llunyans com si es reflectissin sobre un llac imaginari o com si l’objecte tingués un mirall a dalt.

Holograma:

unnamed_2

L’holografia o dispositiu hologràfic és una tècnica avançada de fotografia, que consisteix a crear imatges sobre un suport pla que per il·lusió òptica semblen ser tridimensionals.

Estereograma:

ef3

L’estereograma és una il·lusió òptica basada en la capacitat que tenen els ulls de captar imatges des de diferents punts de vista.

Escala de Penrose:

ef4

L’escala de Penrose, anomenada escala infinita o impossible, és una il·lusió òptica descrita pels matemàtics anglesos Lionel i Roger Penrose, juntament amb altres objectes impossibles, en un article publicat el 1958.

Vestit:

ef5

Aquest vestit ha estat molt popular durant aquestes últimes setmanes. Hi ha gent que el veu blanc i daurat, i d’altres el veuen negre i blau. Han sortit tot tipus d’ hipòtesis sobre això; podria ser per l’estat d’ànim de cada persona, de la llum amb què s’ha il·luminat, o potser cadascú el veu d’un color depenent de la seva pròpia retina .

Es curiós com unes simples imatges poden fer canviar les idees del cervell amb els efectes que els  apliquen, per la quantitat de llum que tenen, les tonalitats…

aaron caracuel
Aaron Caracuel
ana quiròs
Ana Quirós

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s