Dinosaures desconeguts

Aquest tema em va començar a agradar de petit per documentals que parlaven d’aquests animals extingits  i, sobretot, gràcies a un llibre que em van regalar (“Dinopedia” del National Geografic): https://www.rbalibros.com/national-geographic/dinopedia_4483 Les imatges que veureu són extretes d’aquest llibre.

El Paquisefalosaure té un parent seu de 0’5 a 1 m de llarg, trobat a Xina, i que resulta molt desconegut perquè no s’han trobat gaire ossos. És herbívor. El seu nom vol dir “petit llargandaix de cap gruixut” i va viure al període cretaci superior

El Kosmoceratops és un herbívor de la família dels Ceratops. Té una aparença estranya i, curiosament, les banyes apunten cap a baix. El seu nom vol dir “cara adornada amb banyes”. Es va trobar a l’estat d’Utah (EEUU), feia uns 4,5 metres de llarg i va viure al cretaci superior fa 76 milions d’anys.  

El Psittacosaure feia uns 2 metres de llarg i era menys de la meitat d’alt que una persona.

S’han trobat uns 400 esquelets d’aquest dinosaure i, molts d’ells, complerts. La seva aparença no s’assembla gaire a un triceratops i la seva “eina” més forta és el seu bec, per això, li van posar el nom que vol dir “llargandaix lloro”. Segurament feia servir el bec per alimentar-se de les branques i de plantes dures .

El Baryonyx pertany a la família dels Espinosaures i Megalosaures i és conegut per les seves dues grans urpes, de 30 cm de longitud. S’alimentaven de peixos. Han trobat fòssils d’aquest dinosaure al Regne unit, Níger i Espanya.

El Carcharodontosaure era carnívor i el seu nom vol dir “rèptil de dins del tauró” i té a veure amb les seves dents esmolades i punxegudes. Els primers fòssils trobats van sortir volant per bombardejos de la segona Guerra Mundial. Era del tamany del famós T-Rex  i va viure al cretaci superior.

El Siats és un altre competidor del rei dels dinosaures, el T-Rex, però, només va conviure amb els avantpassats del T-Rex i aquests no van poder créixer fins a que el Siats es va extingir. El seu nom no és grec o llatí sinó que és el nom d’un monstre de la mitologia indígena d’Amèrica del nord. Feia 11 metres i va ser  trobat a Utah.

El Conchoraptor s’alimentava d’animals amb closca i a la imatge es veu com menjava crancs i altres crustacis. El seu nom vol dir “lladre de closques” i, per això, vivia a prop de les platges on podia posar a prova el seu bec per a capturar aliment.

Yi és una paraula del xinès que vol dir “ala” i era un dinosaure, trobat a Xina, que podia planejar gràcies a les seves ales i al poc pes ( no arribava al mig quilo). S’alimentava d’insectes en l’època del Juràssic Superior.

L’Utahraptor era semblant al Velocirraptor però feia com dues persones d’alçada i 6 metres de llargada- Les urpes del peu mesuraven 20 centímetres (com una mà aproximadament). No només era un gran dinosaure sinó que també caçava en grup, com va demostrar una excavació paleontològica en què es va trobar sis Utahraptors al costat d’un Iguanodont.  

Pel que fa al Velociraptor és un dels meus dinosaures preferits! Va aparèixer a la pel·lícula Juràssic Park (però llavors era només una invenció). Temps després, uns paleontòlegs van descobrir un dinosaure semblant, en l’aspecte de moure’s ràpid, i li van posar el mateix nom que a la pel·lícula.

https://www.youtube.com/watch?v=dnRxQ3dcaQk
https://www.youtube.com/watch?v=rY9l0-H3n2Q

Oriol Sastre Sala (3rB)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s