Què senten les persones que pateixen tripofòbia?

SECCIÓ: SALUT I CIÈNCIA

El concepte tripofòbia tracta l’aversió que provoquen les figures geomètriques molt juntes, especialment forats o rectangles petits. A part de repulsió, aquesta fòbia et pot causar fàstic, mareig, sensació de debilitat, vòmits, tremolors i fins i tot por, tots aquests, símptomes evidents d’una cara més de l’ansietat. Pot ser una sensació semblant al vertigen, la por al que no veiem, en aquest cas, al que s’amaga dins dels forats, o bé és una altra cosa?

images.jpg

Tot i tenir constància des de l’any 2013 que aquesta fòbia existeix, no apareix al Manual diagnòstic i estadístic de trastorns mentals, malgrat que milers de persones afirmen tenir repulsió als forats junts, com ara, a les bresques, fongs i fins i tot a les maduixes! De fet, els primers investigadors que van posar-li un nom a la tripofòbia, Arnold Wilkins i Geoff Cole  afirmen que fins a un 15% de la població la pot patir en diversos graus.

Jo, l’Alison, sóc una de les milers de persones que senten aquesta fòbia. Va aparèixer de sobte, jo no sabia que aquesta fòbia existia, fins que vaig veure al Facebook: “NO TE ATREVAS A BUSCAR TRIPOFOBIA POR GOOGLE”.

I com diuen, la curiositat va matar al gat. Cada vegada que veia una foto més, m’entraven calfreds i posava mala cara. La meva reacció és la repulsió, no m’agrada gens, però a vegades quan ho veig no puc parar de mirar, és estrany. Us ha passat mai això?

La tripofòbia es pot confondre amb la dermatofòbia, què és el por a les malalties de la pell i a grans forats junts, són bastant semblants. Però aquesta ja la deixo que la busqueu vosaltres. Com totes les fòbies, la tripofòbia és pot curar amb tractaments varis, com ara, teràpia, exposició gradual i en els casos més greus amb antidepressius.

I vosaltres patiu alguna fòbia estranya?

EQUIP DE REDACCIÓ: ALISON RODRIGUEZ

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s