A 3r estudiem les cròniques

Durant el segon trimestre, els alumnes de 3r d’ESO han estat estudiant a català les cròniques. Per a posar en pràctica i avaluar tot el que han après, han escrit diverses d’aquestes en relació al Carnestoltes a Castellbisbal. Dins d’aquestes cròniques han adjuntat diverses informacions, com per exemple: l’origen del Carnestoltes, l’espectacle de La Jugada, les activitats realitzades al poble, etc.

Aquí us adjuntem una crònica escrita per dos alumnes de 3r: Álvaro Navarro i Laura Cornide.

LA GRESCA I LA FESTA PROTAGONITZEN EL CARNESTOLTES A CASTELLBISBAL

L’origen del carnestoltes sembla probable que estigui a les festes paganes. Tot i que l’Església no ho admet com a celebració religiosa, està associat amb els països de tradició catòlica. El carnestoltes actualment és una festa popular molt diferent a la dels seus orígens. Els nens es disfressen, i tot és gresca i alegria.

A Castellbisbal, la celebració del carnestoltes va començar divendres a l’institut amb “La Jugada”, un concurs que pretén entretenir i divertir l’alumnat. La Jugada està organitzada per un grup d’alumnes. En aquest concurs s’hi fan diverses proves i esquetxos en les quals participen alumnes i professors. La prova que més rellevància va tenir va ser la que consistia en petar el màxim de globus en un minut i mig. Finalment el segon grup de professors va ser qui va guanyar el concurs, davant el desconcert dels alumnes. En general el concurs va agradar als alumnes, però comentaven que se’ls havia fet una mica llarg.

Foto Comparses carnestoltes 2017

Les comparses desfilant pels carrers cèntrics del poble

El carnestoltes va seguir amb els actes de dissabte a la nit. A les set de la tarda ja es respirava un ambient festiu a l’ avinguda Molins de Rei, on es van concentrar les  20 comparses. La rua va començar amb el pregó del rei carnestoltes, qui va encapçalar la rua popular. Després d’un recorregut pels carreres cèntrics del poble la rua va acabar a la Bassa, amb les actuacions  de les comparses. Però això va ser només la punta de l’iceberg ja que la festa i la gresca van continuar fins ben entrada la matinada. El Casal va obrir les seves portes fins a les quatre de la matinada per als més joves. Una petita orquestra i un DJ van ambientar la nit. Moltes persones van mostrar el seu desconcert perquè l’edat mínima per entrar sense acompanyament era de 18 anys.

Els actes de carnestoltes a Castellbisbal van finalitzar diumenge al matí, amb la rua infantil. Els més petits es van disfressar i van recórrer els carrers del pobles acompanyats d’una xaranga. Els actes van finalitzar a la Plaça de l’Església amb l’actuació d’un pallasso.

El carnestoltes a Castellbisbal va estar ben animat, amb la quantitat d’actes que s’hi van dur a terme entre divendres i diumenge. Les opinions dels assistents van ser favorables en tots els sentits, encara que hi va haver alguna crítica. Els castellbisbalencs ja estan esperant  l’any vinent per tornar a celebrar-ho.

Cat.cat, 13 de març de 2017

Álvaro Navarro i Laura Cornide

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s