Usos del català de l’alumnat

Promoure el català com a llengua de comunicació i integració pot ser un gran repte, però també una oportunitat per enriquir l’institut i fomentar el respecte i la diversitat lingüística. Amb aquestes idees al cap, l’alumnat de 3r d’ESO va començar la seva pròpia investigació sobre els usos del català, específicament els casos de distribució funcional dels usos lingüístics. És a dir, els processos de canvis de llengua segons el context o la situació en què es dona la conversa. La selecció d’àmbits va ser diversa, diferenciant l’espai del centre educatiu, els espais d’oci i els espais familiars. Cada grup va seleccionar un àmbit i començaren a plantejar la seva hipòtesi sobre que li passava al català a cada espai. 

Des de situacions de subordinació lingüística, a influència dels referents (professors, monitors o entrenadors), fins a factors emocionals o culturals, els estudiants han explorat diverses raons per les quals el català podria experimentar canvis en els diferents àmbits que van triar.

A través d’entrevistes als companys, l’enquesta Parlem de llengües, que recopila les dades dels alumnes de 3r i altres dades externes, l’alumnat ha anat desenvolupant una comprensió més profunda dels processos de canvi de llengua segons el context i la situació. I sobretot, ha pres consciència de sobre qui recau la responsabilitat de fer ús d’una llengua, o per la contra, que aquesta es perdi. A més a més, alguns grups han anat més enllà i han identificat possibles maneres de promoure un ús més equilibrat i integrador del català en tots els àmbits de la vida quotidiana. 

Però la seva recerca no s’ha quedat aquí, en format de reportatge escrit, sinó que han fet un cop de cap i l’han transformat amb una infografia informativa, presentant-la de forma visual i atractiva a la resta de companys, connectant les diverses situacions i creant una imatge mental elevada sobre la situació del català entre el jovent. 

A continuació us deixem algunes de les infografies fetes per l’alumnat de 3r d’ESO:

Infografia 1

Infografia 2

Infografia 3

Foto portada: https://www.eixdiari.cat/resources/2022/eix-llengua-catalana-135363.JPG

Olga Mateo Martínez

Deixa un comentari