Sóc Periodista

La societat espanyola i la seva concepció del ‘periodisme’

Albert Om i Jorge javier Vázquez. TV3

Albert Om i Jorge javier Vázquez. TV3

Pronunciar la frase “sóc periodista” enmig d’un plató de televisió en el qual s’està produint una discussió acalorada sobre si el famós futbolista està embolicat o no amb l’exitosa model provoca certa confusió en la societat sobre la concepció de l’ofici del periodista.

Els populars shows televisius espanyols que s’emeten, sobretot a TeleCinco, estan plens a vessar de persones que es fan dir o que es consideren periodistes. Periodistes que jutgen la vida de reconegudes figures de la societat i que es tiren els plats al cap en directe defensant la veracitat de la seva morbosa informació.

“Vols dir que ets periodista?” els preguntaria jo a aquests col·laboradors de Sálvame o de La Noria que flexibilitzen el significat de ‘periodista’ d’una manera desproporcionada.

Sembla que si, en una situació hipotètica, la Karmele Marchante deixa anar el seu discurs sobre la possible infidelitat del reconegut actor amb una jove desconeguda i el complementa amb la frase “sóc periodista” guanya, quasi automàticament, la confiança i l’aplaudiment del públic.

“Què significa per tu ser periodista?” seria la segona pregunta que els plantejaria.

En cap moment sóc partidària de menysprear cap ofici, crec que tots i cadascun mereixen respecte, però també penso que és absolutament necessari definir clarament la línia que separa un periodista del que no ho és, així com està definida la frontera que distingeix la feina d’un xarcuter amb la d’un peixater.

En una entrevista amb Jorge Javier Vázquez, presentador del programa Sálvame de TeleCinco, el periodista Albert Om, en el seu programa El Convidat, va manifestar-li el seu pensament sense mossegar-se la llengua: “Jo no podria fer el que fas tu, no em sentiria bé.”

Per fer possible que l’ofici del periodista torni a ser valorat, primer hem de fer entendre a la societat, a l’audiència, quin és el significat de ‘periodisme’. Cal delimitar la frontera que separa a Jorge Javier Vázquez d’Albert Om, dos professionals del món de la televisió que fan feines molt diferents.

Elvira Feliu, alumna de Periodisme i eXalumna de l'Institut Castellbisbal
Elvira Feliu, alumna de Periodisme a l’UAB i exalumna de l’Institut Castellbisbal

Elvira Feliu

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s