El passat dijous 19 de desembre, els alumnes de 2n de Batxillerat que fem Història de l’Art vàrem desplaçar-nos fins a la ciutat comtal. L’excursió consistia a fer un recorregut per la Barcelona de l’època gòtica. A primera hora del matí vam anar fins on està situada l’església de Santa Anna i, tot seguit, vam caminar fins al lloc on es conserven algunes de les arcades d’un dels aqüeductes que arribava a la ciutat de Bàrcino.
Exterior de l’església de Santa Anna
Després vam anar fins a la plaça Nova on vam veure dues de les torres de defensa que vigilaven l’accés a la ciutat.
Les dues torres conservades
Molt a prop d’elles, hi ha l’actual Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, situat dins de la Casa de l’Ardiaca, en la qual vam visitar el pati interior, on trobem una gran palmera i una font, coneguda pel tradicional esdeveniment que s’hi duu a terme el dia de Corpus Christi, que és “l’ou com balla”. A no gaires passes, hi trobem la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona. Destaca per la seva gran majestuosa façana d’estil neogòtica. Seguidament, vam anar fins al lloc on hi ha conservades unes ruïnes del Temple d’August, que són quatre columnes de fust estriat i capitell d’ordre corinti que delimitaven un dels angles del temple. A cada una de les visites, el professor de l’assignatura, Joan Margarit, ens feia l’explicació corresponent per poder entendre tot allò que vèiem.
Quan vàrem entrar a la Basílica de Santa Maria del Mar, construïda en només 55 anys, vam poder gaudir de la gran monumentalitat vertical que constitueix l’edifici.
Façana de la basílica de Santa Maria del Mar
A continuació vam caminar fins a la plaça de l’Àngel, coneguda anteriorment com la plaça del Blat, fins a arribar al carrer Montcada, on vam poder veure les façanes d’alguns palaus gòtics situats en aquell mateix carrer. Un cop vistes, vam anar fins al MUHBA, el Museu d’Història de Barcelona, per veure algunes de les restes de la plaça Reial, que estan conservades a sota de l’actual plaça del Rei. Això ens va poder permetre conèixer com era la colònia romana de Bàrcino. També hi trobem el Palau Comtal, del segle XI, posteriorment Palau Reial Major, residència dels reis de Catalunya i Aragó a la ciutat, on destaquen el Saló del Tinell i la capella palatina de Santa Àgata, del segle XIV. Més tard, es va construir la torre-mirador del rei Martí del s.XVI, que podem apreciar des de l’exterior. També situat en la mateixa plaça, hi trobem la Casa Padellàs, un palau gòtic que va ser traslladat allí i que completa el conjunt monumental.
Interior de la capella palatina de Santa Àgata
Veient que s’acostava l’hora de dinar, vam desplaçar-nos fins al carrer del Bisbe, on vam poder veure la façana gòtica, amb imatges obra de Pere Joan, del Palau de la Generalitat de Catalunya, situat a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
A la Plaça del Rei
Després d’haver dinat, a les 15:30h aproximadament, vam anar fins al MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, per veure pintures i escultures de les èpoques romànica i gòtica. El professor ens va destacar les característiques més importants de cada una d’elles i va posar de manifest la importància de l’època a la qual pertanyen.
MNAC
Pantocràtor de Sant Climent de Taüll
Cal destacar que, a pesar de la pluja, de caminar tant i atendre totes les explicacions del professor, els alumnes vam mostrar en tot moment un somriure d’orella a orella, tal i com ens demanava en Joan.
David Bonilla i Joel López, 2n de batx. B