MTG

Magic the gathering és un joc d’estratègia de cartes, on la gent pot triar entre un món de formats que més tard especificaré una mica  i també donaré informació de com es juga i les diferents tàctiques.

 ÍNDEX

  1. El joc
  2. Habilitats
  3. Estils de joc
  4. Història del joc
  5. Formats predominants( 1 contra 1/ mesa de 4)
  6. Experiencia personal
  7. Analitzar una carta
  8. Exemples de partida
  9. Lore
  10. Com/on  trobar les cartes
  11. Per iniciar

El joc 

La modalitat de joc més habitual és l’1 contra 1. Ara tots us fareu la pregunta, com es guanya? Es tracta d’acabar amb les vides del teu contrincant amb vàries cartes que siguin dels següents tipus: criatures, instantanis, conjurs, permanents. Existeix un altre mètode de victòria què s’anomena  combo i és una estratègia difícil que explicaré més endavant.

Per llençar una carta, has de pagar mana que s’obté girant les terres. Aquest pot ser de dues maneres: el de color (verd, blau, vermell, negre i blanc), o l’incolor.

Les habilitats

En aquest joc es posen en pràctica moltes habilitats i les més comunes són aquestes. (La informació ha estat extreta de la pàgina oficial del joc).

  • Presa

Presa és una paraula clau per jugar i no cal dir-la perquè la tenen algunes criatures, no els afecta el mareig d’invocació i poden atacar amb immediatesa.  

  • Vincle vital

Quan una criatura que controles amb vincle vital fa mal, guanyes aquesta mateixa quantitat de mal pel teu propi benefici.

  • Volar

Una criatura que vola només pot ser bloquejada per criatures que tinguin la mateixa habilitat (volar) o que li pugui donar abast.

  • Abast

Una criatura amb abast pot bloquejar una criatura amb l’habilitat de volar però ella pot ser bloquejada per qualsevol altre tipus de criatura.

  • Arrollar

Permet que una criatura faci el dany de combat sobrant al jugador que ataca, fins i tot si la criatura és bloquejada. Si ataques amb una que té l’habilitat d’atropellar i la bloquegen, primer hauràs d’assignar el dany de combat a les que la bloquegen. Si destrueix totes aquestes criatures, després podràs assignar el dany sobrant al jugador que ataca. Si es bloqueja una atacant amb l’habilitat d’atropellar, però no hi ha criatures bloquejant-la quan s’assigna el dany (per exemple, perquè utilitzes un encanteri per destruir la criatura bloquejadora), tot el dany de la criatura atacant s’assignarà al jugador al que ataca.

Estils de joc (predominants)

Aggro: Consisteix en una partida ràpida amb criatures i encanteris de poc cost. Un exemple seria la següent imatge:

Control: Consisteix en allargar la partida responent a les jugades del contrari sense deixar que les jugui o les aprofiti el teu contrincant.  Al final, es guanya amb una carta cara de cost i amb un efecte brutal (que és amb una carta que té molt impacte a la partida). Un exemple seria:

Midrange: Aquest és el meu estil de joc preferit perquè pot guanyar ràpid i és balancejat. A continuació, en teniu un exemple: 

 Combo: En aquesta modalitat, tota la baralla gira entorn d’una estratègia que et farà guanyar, tot i que no és senzill de jugar perquè has de saber jugar molt bé les teves cartes i conèixer les sinergies que tenen entre elles.

https://external-preview.redd.it/30TfmUWuP7bJHfSNoGjfwpJuluaSDSDsxikOd0QYFlk.png?auto=webp&s=573967f6ab93283a9e48e4f9584b3734722643c7

Història del joc

En aquests enllaç hi ha la història de MTG:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://elrincondemagic.wordpress.com/2014/03/16/2/&ved=2ahUKEwjR8uiX39WFAxWkVKQEHdu7AQwQFnoECDsQAQ&usg=AOvVaw1osgh7B2d_PT7X-Fub-277

Formats predominants

  • Formats 1 contra 1: (Es pot competir en tornejos oficials).

Modern: Les cartes són des del 2002 i es poden jugar totes sense límit de vigència. Com que té cartes més antigues, són molt més cares perquè són les més antigues d’aquests 3 formats. D’aquestes tres modalitats, aquesta és la que té moltes habilitats per a poc cost.

Pioneer: Aquestes cartes són del 2014 però encara tenen vigència i es pot jugar amb elles. Hi ha moltes variants de baralles que pots escollir i això permet que puguis crear la teva amb més facilitat i no haver d’agafar una llista ja creada.

Standard: Les cartes són les més actuals, més econòmiques i duren 3 anys (perquè abans eren anuals). 

  • Format de 4 jugadors

Commander: Aquest format es va crear fa un parell d’anys però permet jugar amb cartes més antigues. Es poden partides amb 4 jugadors. És un format no econòmic perquè hi ha cartes que tenen un efecte molt gran. 

Experiència personal

Fa uns anys, vaig intentar aprendre aquest joc però no em va convèncer perquè era petit i em va resultar complicat. Ho vaig tornar a intentar al 2022 en una botiga on feien tornejos. Recordo que vaig jugar amb la modalitat de Modern amb la baralla de  Mono Green Elves. 

Després vaig comprar una baralla del format Commander perquè llavors era una de les millors que hi havia. Més tard, vaig vendre aquestes cartes per a comprar-me les de Pioneer, amb les que encara jugo.  Tinc vàries baralles com la d’aquest format  (RB Midrange) que ha sigut el Best Deck (la baralla més jugada i amb major percentatge de victòries) durant molt de temps. A més, tinc 3 Mono Black, Aggro, Midrange i la Mono Black Discard o, també coneguda, com a Waste Not. Una baralla menys popular seria Atarka Red o Angels que també han sigut Tier 1 (que estava millor classificada en el seu moment). La que actualment m’agrada més és la RG Vehicles de Pioneer que és una baralla que es va fer al 2022 per lluitar contra  RB Midrange (que ara no es juga molt però es una bona opció, sobretot amb relació al preu).

Anàlisi d’una carta

Una carta és analitzada quan diem el seu tipus, la força i la resistència (que són els dos números que estan sota la carta e indiquen quant resisteixen i la quantitat del seu atac).

Altres informacions que apareixen a la carta són: L’edició -que està indicada en una cantonada- i l’artista -que apareix a la part inferior-.

Exemples de partides

En la següent partida, es veu la baralla d’Azban Greasefang (combinació de colors) és una baralla que ha sigut molt popular a Pioneer. Consta d’un combo de Turn 3 fent 13 danys, deixant 12 de poder, en total, una possible mort al següent torn. S’enfronta a la Mono Green Devotion (una altra baralla que ha sigut molt popular, agressiva i amb un combo -combinació de cartes que juntes aconsegueixen un efecte en la partida-). Aquesta baralla ha sigut el Best Deck durant  molt de temps gràcies a l’agressivitat i a la capacitat de resistir partides complicades i remuntar-les,  per la gran quantitat de manà generat.

https://www.youtube.com/watch?v=YDQRUnejSNs

Lore:

Si t’agraden els temes d’història de jocs, aventures amb poders, lluites, monstres i molt més, mtg llegeix i mira videos de Lore Extens. 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=kNevaRAnVrI

En aquest enllaç, trobareu quasi tot el Lore actualitzat:

https://mtg.fandom.com/es/wiki/Cronolog%C3%ADa

Com/on trobem les cartes 

A més de les botigues físiques, on es fan tornejos i compra o venta de cartes, existeixen webs en línia per comprar-les i de manera més còmoda i econòmica i també et paguen més si les vens. El risc és que la compra per internet pot ser d’una carta falsa però pots reclamar i et tornen els diners.

Webs més utilitzades són: Cardmarket, (una web on jugadors i botigues venen les seves cartes de diversos jocs com MTG), TCG o CardTrader són webs per comprar les cartes.

Per iniciar-se en el joc: 

Jo recomano que es comenci a jugar en un format 1 contra 1, que sigui econòmic, on aprenguis les mecàniques o les construccions de baralles i Sidecks (cartes que et donen avantatges sobre algunes baralles).

Pioneer, Standard o Pauper són recomanables. La més cara és Pioneer però és amb la que millor aprens al principi. L’Standard Esw és la més barata però cada 3 anys les cartes roten i deixen de ser jugables. Pauper és amb el que menys aprens però no deixa de ser un format molt econòmic i divertit.

Wizards treu un Starter Kit, amb 2 baralles de baix nivell (que no són les més adequades per a competir) i que busca introduir noves mecàniques als jugadors. Són dues baralles equilibrades entre elles, perfectes per a introduir-se en aquest joc. Una altra opció és jugar amb baralles preconstruides que ja estan preparades. A més, aquestes cartes tenen un bon nivell, s’inspiren en d’altres competitives del format.

Informació majoritàriament personal

Consulta puntual de:

https://elrincondemagic.wordpress.com/2014/03/16/2

https://magic.wizards.com/es

Foto portada: https://images.ctfassets.net/ryplwhabvmmk/5AJYQvoMpOpZPxukaseKgw/277057cc968c3ec994bbad9773bb8ba2/2183x2713_MTG_Commandfest_Logo_WhiteType_Large_Logo.png

Daniel Burillo (2nB/2ESO)

Deixa un comentari